fbpx

Zo grijp je de aandacht van de kijker in je video’s

geschreven op 10/02/2021

Mensen hebben de aandachtsspanne van een pannenkoek tijdens dit internet tijdperk. Het is dus essentieel dat je in de eerste 3 seconden de aandacht van de kijker trekt. Anders zijn ze weg en komen ze niet meer terug.

In de video hierboven laat ik je voorbeelden zien van goede en slechte eerste 3 seconden. Zou je blijven kijken of niet?

4 Tips om de aandacht van de kijker te trekken

1. Begin met een spannend beeld

Begin je video met een vlotte montage, wat echt de aandacht pakt. Je kunt ook een heftig beeld pakken van het probleem waar het in de video over gaat. Als je een video maakt over de atoombom, dan zou dat bijvoorbeeld het beeld kunnen zijn van de directe verschrikkelijke gevolgen van de atoombom. Het is hard, maar zo trek je wel de aandacht van de kijker.

2. Zet het spannendste stukje van de video vooraan

Zet het meest aangrijpende, meest heftige stukje van de video helemaal vooraan de video. Mensen willen nu verder kijken om erachter te komen wat er gebeurt. Je hoeft niet bang te zijn dat je dan al alles weggeeft. Hoe vaak zie je in tv-pogramma's in de eerste paar seconden al het leukste stukje van de hele aflevering? Dat is echt niet per ongeluk. De maker weet dat jij als kijker nu net zo lang blijft kijken voordat dat stukje is geweest. Dat fragment zit ook vaak helemaal achteraan de aflevering.

3. Presentatie tip: Maak een belofte aan het begin van je video

Net zoals ik aan het begin van bovenstaande video heb gedaan: "In deze video beloof ik jou dat je na het bekijken van deze video de aandacht van de kijker kunt trekken". Deze techniek doet twee dingen: Het zorgt ervoor dat mensen die hier echt geïnteresseerd in zijn verder blijven kijken, maar zorgt er ook voor dat mensen die hier geen behoefte aan hebben meteen weer weggaan. Zo houd je de écht geïnteresseerden over. Bovendien willen deze mensen dan wel bereiken wat jij belooft. En ja, daar moet wel de video voor worden afgekeken...

4. Gooi er een cliffhanger in

Een cliffhanger kan zijn: Een fragment laten zien die stopt op een spannend moment, waarvoor je de hele aflevering moet bekijken om te zien hoe hij afloopt. Of je maakt de cliffhanger in je presentatie, zoals ik dat in bovenstaande video heb gedaan. Ik zeg hier: "Ik ga je 4 tips geven en tip 4 gaat je leven veranderen". Mensen scrollen vervolgens niet zo snel door, blijkt uit onderzoek, maar zullen netjes wachten totdat tip 4 daadwerkelijk verteld wordt. Een slimme techniek om de aandacht van de kijker te trekken.

>