fbpx

Wat is een back up? Ondernemers let op! Volg deze 4 essentiële stappen voor beter slapen

geschreven op 27/10/2023

Het belang van regelmatige data-backups voor bedrijfscontinuïteit is cruciaal, vooral in het huidige digitale tijdperk waar data fungeert als het levensbloed van elk bedrijf. Data-backups beschermen je onderneming tegen diverse dreigingen, waaronder hardwarefalen, cyberaanvallen, natuurrampen en menselijke fouten. In het geval van dataverlies kunnen bedrijven te maken krijgen met significante financiële verliezen, reputatieschade en operationele verstoringen.

Wat is een Back up?

back up pijn

Een data-backup is een kopie van bedrijfsinformatie die wordt opgeslagen op een apart systeem of cloudserver, bedoeld voor herstel bij een cyberaanval of dataverlies. Dit kan variëren van klantgegevens tot documenten, mediabestanden, afbeeldingen, video's, besturingssystemen, registerbestanden en configuratiebestanden. Het kiezen van de juiste locatie voor de opslag van backups, de technologieoplossing voor automatisering van de backups, de scope van de backup en de frequentie zijn allemaal belangrijke overwegingen.

Het Belang van Data Backups voor Ondernemers

 1. Bescherming tegen Cyberdreigingen: Cyberaanvallen, waaronder ransomware, kunnen bedrijfsgegevens versleutelen en losgeld eisen. Regelmatige backups zorgen ervoor dat je in dergelijke situaties je systemen kunt herstellen met schone kopieën, waardoor de impact van de aanval snel onschadelijk kan worden gemaakt.
 2. Minimaliseren van Downtime en Productiviteitsverlies: Het snel herstellen van gegevens uit backups vermindert downtime en stelt jou en je medewerkers in staat hun werkzaamheden snel te hervatten zonder significante onderbrekingen.
 3. Bescherming tegen Hardwarefalen: Hardwarecomponenten zoals harde schijven en servers zijn vatbaar voor storingen en crashes. Regelmatige backups beschermen tegen het verlies van kritieke informatie opgeslagen op deze apparaten. Geloof me, het gaat je zoveel rust geven als je weet dat je dat nog elders staat.
 4. Faciliteren van Disaster Recovery: In het geval van natuurrampen kunnen fysieke infrastructuren, inclusief servers en opslagapparaten, ernstig beschadigd raken. Ik woon in een gebied waar het één en ander nogal eens onderloopt met water. Ik ben heel blij dat we met ons bedrijf nog 2 servers elders hebben staan.

Best Practices voor Data Backup

wat is back up
 • Automatiseer je Backups: Kies een oplossing met top-notch encryptie voor zowel de overdracht als opslag van je gegevens. En zorg ervoor dat dit automatisch gaat.
 • Bewaar Meerdere Kopieën: Vertrouw niet op een enkele kopie. Implementeer een 3-2-1-1 backup regel, waarbij 3 kopieën van data worden opgeslagen op 2 verschillende media, met 1 kopie off-site en 1 kopie air-gapped (of onveranderbaar).
 • Beveilig je Encryptiesleutels: Gebruik een partner om een extra beveiligingslaag toe te voegen, zodat hackers geen toegang krijgen tot je backups bij een systeeminbraak.
 • Gebruik Onveranderbare Backups: Onveranderbare backups kunnen niet worden gewijzigd of verwijderd, waardoor ze veilig zijn voor hackers, beheerders en zelfs jezelf in een gekke bui ;-). Leg deze schijven diep in een kluis!

De 3-2-1 Backup Methode Uitgelegd

3-2-1-Backup-methode
 1. Drie Kopieën van Je Data: Het is aan te raden om drie kopieën van je data te hebben: één primaire kopie en twee backups. Dit biedt een solide basis voor gegevensbeveiliging.
 2. Twee Verschillende Media: Gebruik twee verschillende opslagmedia voor je backups om het risico te verminderen dat beide backups falen door dezelfde oorzaak, zoals een technische storing.
 3. Eén Off-site Backup: Eén van de backups moet off-site worden bewaard om te beschermen tegen fysieke risico's zoals brand of diefstal op je primaire locatie.

Belangrijke Overwegingen

 • Frequentie van Backups: De frequentie hangt af van factoren zoals het volume en de kritiek van de data, de snelheid van datageneratie en de tolerantie van het bedrijf voor dataverlies.
 • Opslag van Backups: Backups moeten op veilige en aparte locaties worden opgeslagen. Dit kan off-site fysieke opslagfaciliteiten, cloud-gebaseerde back-updiensten of een combinatie van beide zijn.
 • Retentie van Backups: De retentieperiode voor backups hangt af van wettelijke vereisten, industrienormen en bedrijfsbehoeften. Sommige regelgevingen vereisen specifieke bewaartermijnen voor bepaalde soorten data.
 • Het Actieplan: Wat Je Vandaag Nog Moet Doen voor Ondernemers

  Als ondernemer is het cruciaal om je bedrijfsgegevens veilig te stellen. Dit actieplan biedt concrete stappen om dit te bereiken. Doe dit alsjeblieft deze week nog.:

  1. Evalueer Je Huidige Data: Begin met een grondige evaluatie van je bestaande data. Identificeer welke gegevens cruciaal zijn voor je bedrijfsvoering. Dit kunnen klantgegevens, financiële administratie, e-mails, contracten of andere belangrijke documenten zijn. Door te bepalen wat essentieel is, kun je gerichter backups maken en voorkom je onnodige opslag van overbodige gegevens.

  2. Implementeer de 3-2-1 Regel: Deze regel is een gouden standaard in databescherming. Maak drie kopieën van je belangrijkste gegevens. Bewaar deze op twee verschillende media (bijvoorbeeld een externe harde schijf en een cloud-based systeem) om risico's zoals hardwarefalen te verminderen. Zorg er ook voor dat één kopie off-site wordt bewaard. Dit kan bijvoorbeeld in de cloud zijn of op een fysieke locatie buiten je bedrijf. Dit beschermt tegen lokale calamiteiten zoals brand of overstromingen.

  3. Automatiseer Je Backups: Regelmatig handmatig backups maken is tijdrovend en foutgevoelig. Automatiseer daarom dit proces. Er zijn diverse softwareoplossingen beschikbaar die op gezette tijden automatisch een backup maken van je gegevens. Dit zorgt voor consistentie en betrouwbaarheid in je backup-proces.

  4. Test Je Backups: Het regelmatig testen van je backups is essentieel. Dit verzekert dat de backups niet alleen correct worden gemaakt, maar ook dat ze bruikbaar zijn wanneer je ze nodig hebt. Plan periodieke tests in, waarbij je probeert bestanden te herstellen vanuit je backup. Dit helpt eventuele problemen in het backup-proces te identificeren en op te lossen voordat het een crisis wordt.

  Wat is een back up? Dat is nu wel duidelijk hopen we. Door deze stappen te volgen, kun je als ondernemer met vertrouwen zeggen dat je bedrijfsgegevens veilig zijn. Dit is niet alleen belangrijk voor de continuïteit van je bedrijf, maar ook voor het vertrouwen van je klanten en partners.

Op zoek naar een goede schijf die je kunt gebruiken als zowel werkschijf als back up schijf? Klik op de link hieronder. Benieuwd naar andere apparatuur die we je aanraden in 2024? Krijg toegang tot onze portal voor een uitgebreide apparatuurlijst!

>