fbpx

Kan ik voor mijn bedrijf professioneel met een smartphone filmen?

geschreven op 08/03/2021

Veel ondernemers en young professionals denken dat je voor het maken van een professionele video vaak grote en dure camera's nodig hebt.

Misschien heb je zelf bij je eerste telefoon wel eens geprobeerd foto's en video's te maken maar dit bleek erg lastig. Niet alleen de kwaliteit maar ook de mogelijkheden lieten vaak te wensen over. Tegenwoordig is dat wel anders, onze mobiele telefoons kunnen al filmen in 4K, slow motion, zijn ze gestabiliseerd en hebben vaak verschillende lenzen. Kun je nu professioneel professioneel filmen met je smartphone?

Je zou toch zeggen dat je mobiel perfect is om jouw video’s mee op te nemen toch?

Een telefoon heb je vaak bij je en je weet hoe hij werkt. Dus heb je een goede telefoon maar geen professionele camera? Gebruik dan je mobiele telefoon. Er worden tegenwoordig zelfs hele commercials op mobiel gedraaid, dus zo gek is het niet. Toch raad ik je wel aan, wanneer het mogelijk is om te investeren, een camera te kopen die hier echt voor gemaakt is. En wel om de volgende 6 redenen

1. Je telefoon heeft een vast geheugen die vaak niet uit te breiden is. En wat is er nou irritanter als dat je geheugen vol zit met allerlei filmpjes die je vervolgens weer moet omzetten

2. De filmpjes die uit jouw telefoon komen, kunnen soms voor een laptop nogal lastig zijn om te lezen en te bewerken. Waardoor je meer tijd en energie kwijt bent in het omzetten van deze bestanden en ze leesbaar te maken.

3. Als je gaat filmen met je telefoon bestaat er de kans dat je gebeld wordt, berichtjes binnen krijgt en ga zo maar door. Super irritant en het kan je afleiden. 

4. Wanneer je vanuit de hand filmt met je telefoon zul je snel trillingen en bewegingen in je beeld krijgen. Dit komt omdat je telefoon vrij licht is en veel van je bewegingen overneemt.

5. Zodra je klaar bent met filmen wil je alles zo snel mogelijk op je laptop zetten. Dit kan soms veel gedoe en stress opleveren. Als je al je materiaal bijvoorbeeld via airdrop wil versturen ben je echt wel even bezig. 

6. Als je je telefoon laat vallen, is niet alleen je telefoon kapot maar ook je camera. Dubbel pech dus. 


Maar welke telefoon kun je dan het beste gebruiken? 

Er zijn veel verschillende telefoons op de markt en zoek vooral een toestel wat past bij jou en het besturingssysteem wat jij gewend bent. Daarnaast kunnen onderstaande tips je misschien helpen bij het maken van de juiste keuze
- Zorg ervoor dat je telefoon minstens in full HD kan filmen, 4K is natuurlijk fijner.
- Kies voor veel geheugen. Met 32GB red je het vaak niet en is je telefoon snel vol. Het scheelt misschien in de kosten maar het zal je uiteindelijk irritaties opleveren omdat je telefoon snel vol is. Kies dan in ieder geval voor 128GB.
- Kies voor een camera met meerdere lenzen. Het is geen must maar het kan wel handig zijn. Vooral wanneer je in een kleine ruimte gaat filmen is een wijde lens wel een uitkomst. 


Extra gear 

Je kan al heel snel leuke beelden schieten met je mobiele telefoon, maar er zijn ook genoeg opzetstukken of extra gear die je kunnen helpen om je video net dat beetje extra te geven. 

Hieronder vertel ik jou welke opzetstukjes ik gebruik wanneer ik film met mijn telefoon.

- Kleine opzet lensjes zijn ideaal wanneer je maar 1 lens op je telefoon hebt zitten en je toch een andere look wilt geven aan je plaatje. Je knijpt ze heel handig op je telefoon en zo creëer je heel snel een andere look & feel. 

- Geluid en verstaanbaarheid zijn belangrijker dan beeld en hiervoor zijn kleine richt microfoontjes te koop. Ik gebruik de microfoon van Rode die ik heel makkelijk kan koppelen aan mijn telefoon en mezelf een zender geef zodat alles goed wordt opgenomen.

- Een rig of een houder voor je telefoon waar je al je extra materiaal op vast kan zetten. Het voordeel is dat alles goed blijft zitten en je overal makkelijk bij kunt.

- Als je jezelf filmt met je telefoon kun je eigenlijk niet zonder een statief. Hierdoor staat je telefoon stevig, kun je hem ten alle tijden verplaatsen en bepaal je voor jezelf het juiste kader zonder dat deze verschuift.

- Ook kun je nog een klein lampje gebruiken op je telefoon voor als het wat donker begint te worden. 

Bonus tips

En dan nog vier bonus tips zodat je straks helemaal klaar bent om met je telefoon te kunnen filmen

Tip 1: Wil je de hoogste kwaliteit? Gebruik dan de standaard lens op de achterkant van je telefoon. De kwaliteit hiervan is altijd beter dan de andere lenzen, en ja ook beter dan de selfie camera. 

Tip 2: Bepaal waar je video geplaatst wordt. Is dit voor social media in de stories van instagram? Draai dan verticaal, maar als je je video wilt gebruiken voor je youtube kanaal, dan werkt horizontaal weer beter. 


Tip 3: Besluit je toch om met de selfie camera te filmen? Zorg dan dat je in de lens kijkt, dit maakt het veel persoonlijker voor de kijker dan wanneer je naar jezelf op het scherm kijkt. 

Tip 4: Vergeet de slow motion optie op je telefoon niet, ze kunnen namelijk heel goed werken als plakshots in je video. 

Dat was het weer voor vandaag! En wil je jezelf opnemen met je smartphone maar ben je hier nog niet helemaal zeker over? Kijk en dan de video waarin ik je vertel wat je hieraan kunt doen, je vindt hem hier!

>