Een van de grootste irritaties en onzekerheden die je hebt als je jezelf terughoort op de camera is je stem. Dat gevoel dat iemand je stem stiekem vervormd heeft. He, ben ik dit echt?
Dit is heel herkenbaar en geloof me, er is niemand die vindt dat hij veel beter klinkt op camera dan dat hij zichzelf hoort.
Hoe komt het dat je stem verschrikkelijk klinkt op camera?
Voor veel mensen is het misschien wel één van de grootste irritatie of onzekerheid. Ook ik moet er soms nog aan wennen dat mijn stem anders klinkt op camera dan dat hoe ik mezelf hoor. Je krijgt bijna het gevoel dat iemand je stem stiekem vervormd heeft. Maar wees gerust, je klinkt echt niet vreselijk als je jezelf terug kijkt en hoort. En waarom dit zo is? Dat heeft te maken met je oren en je botten.
Je oren
Het geluid wat uit je mond komt wordt opgevangen door onze oren, daarin zitten je trommelvliezen. Van daaruit wordt alles vertaald en gaat er een elektrisch signaal naar je herenen en daar komt dan weer een extra geluidslaag bovenop.
Via je botten
Je stembanden creëren trillingen, die deels dus uit je mond komen, maar ook door je botten worden deze opgevangen en trillen dus mee. Vooral lage trillingen worden door je botten, zoals je schedel, verder verspreid en vinden uiteindelijk hun weg naar je trommelvliezen. Deze lage trillingen zorgen ervoor dat wij onze stem, in ons hoofd, voller en lager vinden klinken. Maar als je kijkt naar andere omstandigheden en situaties, denk hierbij aan andere mensen, microfoons, camera’s en andere apparatuur die jouw stem ‘horen’ opvangen, dan gaat dat net even anders. Deze registreren de lage trillingen niet en is je echte stem de hogere stem die uit je mond komt.
Dit voelt misschien een beetje als een teleurstelling, maar er is een hoop aan je stemgeluid te doen om ervoor te zorgen dat je als een nachtegaaltje klinkt.
Ik geef je hiervoor 3 praktische tips die je meteen kunt toepassen!
3 Praktische tips om je stem niet verschrikkelijk te laten klinken maar juist veel beter!
Tip 1. Buik ademhaling
Herken je bij jezelf wel eens dat je bij een presentatie een beetje buiten adem raakt naast je keel schrapen en water drinken omdat je een droge keel hebt? Dit kan te maken hebben met jouw manier van ademhalen.Vaak als je iets gespannen bent adem je hoog vanuit je borst wat ervoor zorgt dat je je keel als het ware dicht knijpt en je snel buiten adem kunt raken. De buikademhaling zorgt voor een voller geluid, je zal zien dat je meer lucht hebt om te gebruiken waardoor je minder zal knijpen en je stem wat meer “lucht’ krijgt. Hierdoor is het voor jou en je keel niet alleen fijner maar zal je ook merken dat je stem mooier gaat klinken.
Tip 2. Praat voorin je mond
Wil je je verstaanbaarheid verbeteren? Probeer dan eens je stem wat meer voor in je mond te plaatsen. Vaak als je achterin je keel praat ben je niet altijd lekker te verstaan en je stem klinkt doffer. Door dit meer naar voren te brengen ben je veel beter te verstaan en als je het goed doet voel je je lippen meer meetrillen als je praat.
Tip 3. Articuleren
Articuleren is iets waar ik vroeger niet heel goed in was en waarbij ik hulp nodig had van de logopedist. Het is dus heel goed om aan te leren. Het is hierbij belangrijk dat je goed je tong en lippen gebruikt. Wat ik vaak doe, voordat ik begin met opnames of een presentatie geef, is dat ik het even overdrijf. Dus een paar woorden even extreem groot uitspreken met je mond en lippen, zie het als rekken en strekken voor een wedstrijd.
Oefenen, oefenen en oefenen.
Bovenstaande tips geldt hetzelfde, oefenen, jezelf terugkijken en gewoon uitproberen. Want alleen dan wordt het elke keer makkelijker, ga je leren wennen aan je eigen stem geluid en zal je stem dus ook niet meer zo verschrikkelijk klinken