fbpx

Presenteren met je handen, de 8 Grootste No go’s

geschreven op 03/02/2021

Hoe vaak heb je wel niet voor een camera of voor een groep mensen gepresenteerd en gedacht: Hoe moet je eigen goed presenteren met je handen? Waar doe ik met ze?
Doe ik te veel, te weinig? Wat is normaal. Hoe moet dit?

Waarom praten wij met onze handen?

Woorden zijn maar 20% van onze totale communicatie op dat moment. 80% is non verbale communicatie, dus daar vallen ook je handen onder.

Je kunt daadwerkelijk je woorden kracht en emotie meegeven door je handen te gebruiken en daarom voelt het heel natuurlijk om te doen en kun je je presentatie veel kracht meegeven. Als je je handen juist gebruikt. Het kan namelijk goed mis gaan.

De grootste No Go's tijdens het presenteren met je handen

Dit zijn dingen die je absoluut niet moet doen met je handen.

Wijzen

Komt heel agressief en intimiderend over. Bovendien ben je met je vinger mensen aan het prikken tijdens het praten. Dit wordt als zeer onprettig ervaren. Het voelt krachtig, maar is het allerminst.

Presenteren met je handen - wijzen

Wijzen

Het Rutte-duimpje

Rutte doet dit altijd, duim op vuist en zo elk woord kracht bij zetten. Het kan voor politici helpen, maar het ziet er gewoon niet natuurlijk uit. Zo praat je niet met een vriend in de kroeg. Het voelt heel erg betweterig aan.

Presenteren met je handen - Het Rutte Duimpje

Het Rutte duimpje

Presenteren met je handen - Handen Gevouwen

Handen gevouwen

Presenteren met je handen -

Handen achter rug

Presenteren met je handen - Handen voor kruis

Handen voor kruis

Handen voor je kruis houden.

Je zorgt ervoor dat de aandacht van de kijker naar je kruis gaat als je je handen voor je kruis houdt. En dat kan nooit de bedoeling zijn. Toch?

Armen achter je rug houden, of gevouwen voor je lichaam. 

Gevouwen voor je lichaam is een erg gesloten houding en hiermee zeg je eigenlijk je mag niet dichtbij mij komen. Achter je rug is te nonchalant.

Dirigent spelen. 

Dit komt vaak voor, het zogenoemde "dirigent spelen". De presentator hakt als het ware al zijn zinnen in stukjes om krachtig over te komen.

Werkt niet. Als je iets herhaaldelijk doet, verliest het zijn kracht. Daarbij leidt het enorm af. Het is gewoon saai.

Presenteren met je handen - Dirigent

De Dirigent

Dingen in je handen houden. 

Het leidt simpelweg af als je iets in je handen hebt. Je gaat frunneken en het maakt geluid. Ondanks dat het lekker voelt om iets vast te hebben, is dit wederom geen goed idee. Niet doen.

Met je handen praten met pen

Dingen vasthouden

Punthanden maken en het Merkeltje

Vooral vrouwen doen dit vaak onbewust bij het presenteren met je handen. Het voelt heel natuurlijk, maar dit symbool, zeker als je hem wat laag houdt, lijkt op het vrouwelijk geslachtsdeel en leidt daarom simpelweg af. Doe maar niet. Hier is zelfs een hele Wikipedia pagina over gemaakt.

Punthanden

Punthanden

Het Merkeltje

Het Merkeltje

Maar wat moet je dan wel met je armen doen?

Zorg er in eerste instantie voor dat je handen zich in deze box bevinden. Dit is een actieve houding, die ook nog eens natuurlijk aanvoelen. Ga je buiten deze box, dan maak je je gebaren te groot en gaat het afleiden. Als het nou voorkomt dat ze hier wel eens buiten vallen, geen probleem, is niet erg

Ik zorg er altijd voor dat ik in ruststand, mijn handen voor mijn buik hou, en vanuit daar mijn gebaren maak.

Je kan ze ook best af en toe even laten vallen langs je lichaam, als je het even niet meer weet, maar hou je armen daar niet te lang. Dat is iets te passief.

Maar welke gebaren moet je dan maken als je gaat presenteren met je handen? Hier is mijn advies, doe wat goed voelt. Denk er niet te veel over na. Het komt het meest natuurlijk over als je vanuit je gevoel deze beweging maakt en er niet over nadenkt.

Laat het maar flowen. Mits je de veiligheids box in je achterhoofd haalt en de no go’s bij jezelf herkent.

Voel je je hier wat onzeker over? Bekijk dan nog meer tips wat je tegen deze onzekerheid kunt doen.

handen box

De box

>