fbpx

Presenteren met AUTOCUE. Waarom WEL of NIET? Tips van Expert

geschreven op 22/02/2021

Presenteren met autocue, is dat de heilige graal, of moet je daar niet aan beginnen? 

Voordat ik je dat ga vertellen, eerst een korte uitleg over de autocue of teleprompter. Het is eigenlijk niks meer dan een houder die je voor je camera zet met daarin een tablet of afleesmonitor die samen met de schuine spiegel die erin zit ervoor zorgt dat jij je tekst zo kan oplezen.

Via het glas zie jij de tekst van de tablet maar de camera ziet deze niet. Zo kun je je tekst oplezen, zonder dat de camera en dus de kijker, de zinnen in beeld voorbij ziet komen. 

Super handig maar als je een autocue niet op de juiste manier gebruikt kan het je naast geld ook nog klanten of volgers kosten. 

Waar is het presenteren met autocue voor bedoeld?

Het presenteren met autocue is echt niet altijd nodig. Twee situaties waarbij een beetje extra hulp erg handig kan zijn: 

  • Een autocue is handig als je lange teksten uit je hoofd moet leren.
  • Wanneer teksten heel specifiek zijn en zonder fouten uitgesproken moeten worden is een autocue fantastisch. Hierbij kun je denken aan bepaalde wetten en regels, of wat dacht je van informatie die nieuwslezers met hun kijkers delen? 

Hoe moeilijk is lezen van autocue?
Veel mensen denken dat het presenteren met autocue niet zo moeilijk is. Je leest een tekst voor op de camera, dat kan iedereen toch? Toch zitten hier wel wat haken en ogen aan. En ja letterlijk ogen… Misschien is het je wel eens opgevallen dat wanneer iemand met een autocue werkt, je zijn of haar ogen heen en weer ziet bewegen. Je ziet dat er gebruik wordt gemaakt van een voorlees scherm of autocue. Wanneer dit te duidelijk aanwezig is haakt de kijker snel af.

3 tips waar je op moet letten als je wilt presenteren met autocue.

Tip 1. Ga niet te dicht op de autocue zitten.

Wanneer je te dicht op de autocue zit dan is de kans nog groter dat de kijker gaat zien dat je aan het oplezen bent door je ogen die van links naar rechts bewegen. Neem je iets meer afstand van de camera en de autocue dan zal dat probleem minder zichtbaar zijn. 

Tip 2. Zorg ervoor dat de tekst goed leesbaar is.

Maak je tekst niet te groot en niet te klein. Wanneer de tekst te groot is kun je de zinnen niet meer lekker lezen omdat je verhaal per woord voorbij komt. Aan de andere kant wil je ook niet dat de letters te klein zijn waardoor je met je ogen moet knijpen omdat je niet meer ziet wat er op het scherm staat. En let ook op de snelheid van de tekst, niet te snel en niet te traag maar een snelheid die bij jouw snelheid van praten past.

Tip 3. Zorg voor een ruime open blik.

Als ik ga presenteren met autocue zorg ik altijd dat ik niet focus op de tekst, maar een ruime blik houd. Zo kan ik lezen wat er staat, hoef ik mijn ogen niet te veel van links naar rechts te bewegen en voelt de kijker achter het glas zich ook nog eens aangesproken.

Tip 4. Schrijf je tekst op zoals je hem zou vertellen

Je kunt er ook voor kiezen om bullet points te maken, in plaats van de hele tekst uit te schrijven. Zo is het meer een soort spiekbriefje en hoef je dus ook niet voor te lezen. Het voordeel hiervan is dat je alle kanten op kunt met je verhaal en  je snel en makkelijk kunt schakelen. Maar dit vergt aan de andere kant ook meer van je improvisatie skills.

Als je er wel voor kiest om je hele tekst uit te schrijven, zorg er dan voor dat het zo geschreven is dat jij het goed kunt uitspreken en het past bij jouw manier van praten

Welke Autocue apps zijn het beste?

Meteen mijn grootste tip: kijk eens naar de goedkope autocue van Amazon en van Parrot. Prima autocues die makkelijk in gebruik zijn en doen wat ze moeten doen. Wat je hierbij wel extra nodig hebt is een statief, camera en een tablet.

Natuurlijk zijn er ook veel apps te vinden die je kunnen helpen met je teksten op te lezen voor een camera. De volgende apps gebruik ik zelf:

Teleprompter: dit is een app waarmee je verbinding kunt maken met verschillende apparaten, denk hierbij aan controllers, afstandsbedieningen, maar ook met andere mobiele telefoons zodat iemand anders met je mee kan kijken en mee kan scrollen. Werkt prima om mee te beginnen.

teleprompter premium
Teleprompter PADHierbij heb ik zelf de bijbehorende afstandsbediening gekocht zodat ik alles zelf, van een afstandje, kan besturen. Het werkt direct, makkelijk en het is eigenlijk ideaal.
teleprompter pad autocue
>