fbpx

Onzeker tijdens presenteren? Dit kun je eraan doen!

geschreven op 01/02/2021

Onzeker tijdens presenteren, waarom eigenlijk?

Als je voor een camera staat, dan is het helemaal zo gek nog niet dat je je onzeker voelt. Ik presenteer al zo’n 19 jaar jaar en het blijft altijd een gek gevoel. 

Maar dat betekent niet dat je hier niks aan kunt doen.

Allereerst is het belangrijk om te weten waar die onzekerheid vandaan komt

Dit kan zowel in de voorbereiding liggen, als in het moment zelf of na afloop als je iets opgenomen hebt en je aan het terugkijken bent.

1. Onzekerheid bij het presenteren tijdens de voorbereiding

We beginnen even met de voorbereiding.

En met de voorbereiding heb ik het in dit geval over het script wat ik heb geschreven voor mijn video. Dit is bijvoorbeeld iets waar ik nog steeds vaak onzeker over heb.  Als het script nog niet lekker in je hoofd zit voordat je gaat presenteren, of je bent er  niet zeker van hoe je de inhoud moet gaan overbrengen, dan kan dat een hoop onzekerheid en stress opleveren.

Ga dan weer eens even door het script heen en vraag je jezelf nog eens af wat je nou eigenlijk echt wilt vertellen. Vaak wil je dan teveel vertellen en durf je geen keuzes te maken. Het is dan goed om het script te versimpelen en korter te maken.

Het kan ook zijn dat je te weinig tijd neemt. Neem, zeker als je niet elke dag aan het presenteren bent, genoeg tijd om alles goed voor te bereiden.

2. Onzeker tijdens presenteren

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je onzeker over jezelf bent als je iets opneemt. Dat is heel normaal en dat heeft iedereen, Door het veel te doen kun je dit patroon doorbreken. Vaak heeft dat te maken met wat anderen van ons vinden als ze ons op camera zien. Gedachten zoals:

  • Ze zullen wel denken, wat ziet die eruit… 
  • Nou, als je zo presenteert koop ik nooit wat bij je
  • Wat heeft die een gekke stem..
  • Heb je die pukkel gezien op haar wang?
  • Wat moet ik met mijn handen doen?

Onzeker over je uiterlijk tijdens het presenteren

Als het om je uiterlijk gaat, waar je onzeker over bent zorg dan dat je iets aantrekt waar je prettig in voelt, wat de nadruk niet op zaken legt waar je onzeker van wordt, te dikke buik, gekke benen etc. 

Heb je een pukkeltje ergens, werk hem weg met wat make-up. Mannen die denken, mag ik dat dan ook? Ja, natuurlijk! Vraag iemand die er verstand van heeft om je hierbij te helpen. Zo zorg je er al snel voor dat je uiterlijk al geen rol meer speelt.

Onzeker over je stem tijdens het presenteren

En dan je stem. Die klinkt voor jou altijd gekker dan voor een ander. Dit is gewoon wennen. Vaak terugluisteren helpt enorm. Monteer bijvoorbeeld je eigen video's of je eigen podcast.

Vraag om hulp tijdens het presenteren

Heb je op die dag iemand die je helpt met het opnemen van je presentatie, vraag of ze willen opletten op dat je haar goed zit, of je geen glim-kop krijgt en of ze feedback willen geven op jouw presentatie. Dan zal je al snel merken dat het eigenlijk heel erg goed gaat en dat je veel te streng voor jezelf bent.

Onzeker over je eigen kunnen

Soms merk je tijdens een draaidag dat je toch een beetje vastloopt in je tekst en dat er na de 30e keer overdoen een kleine irritatie opborrelt. Dat herken ik heel goed. Het is belangrijk om dan even afstand te nemen; pak wat te drinken, stap letterlijk even uit de situatie. Vijf minuten is al fijn.  Geef jezelf tijd om te ontspannen. Zo kun je met nieuwe energie weer voor de camera staan en voor je het weet staat het erop. Lekker gedaan.

3. Onzekerheid na het presenteren

Dan heb je zo je best gedaan tijdens het opnemen. Uren achter elkaar heb je voor die camera gestaan en dan is het moment daar. Je gaat het terugkijken. De hel, wat verschrikkelijk. Waarom moest jij ook alweer zo nodig voor een camera gaan staan? Nee, nee, dit NOOOOIT MEER!! 

Maar dat zou zo zonde zijn. Laat kennissen wiens objectieve mening je waardeert eens met je meekijken. Dan kunnen ze je punten geven waar je wellicht in kan verbeteren, maar ook kunnen ze benadrukken wat er wel goed ging, want nee, dat doen we zelf niet zo snel.

En twijfel je nou toch of je de presentatie online moet zetten, gewoon doen!

Het kan niet altijd perfect en dat hoeft ook helemaal niet. Lopen ging je in je babyjaren ook niet meteen perfect af. Zo is het ook met presenteren, het is vallen en opstaan en voor je het weet loop je een marathon!

>