fbpx

Niet gemaakt om video’s te presenteren? ONZIN.

geschreven op 22/02/2022

Natuurlijk, het is spannend, het presenteren voor een camera maakt je mega zelfbewust en dat is zeker in het begin, niet prettig. Maar dat heeft helemaal niks te maken met dat jij niet geschikt zou zijn om te presenteren voor een camera. En dat iemand anders het dan maar moet doen.

Dit is wat jij mist

Nee, je mist gewoon wat ervaring en basisvaardigheden om een goede presentatie op camera te kunnen geven.

Zonder nu heel filosofisch te gaan worden: Jij bent uniek. Jouw presentaties zijn uniek. De belangrijkste reden waarom ik naar jouw video kijk, is omdat jij het presenteert. Daarna komen pas inhoud, de kwaliteit van de video en het eventuele aanbod vanuit jouw bedrijf. 

Goede presentatoren

Goede presentatoren hebben de gave om zoveel mogelijk als zichzelf over te komen en daardoor zelfverzekerd te zijn.

En die zelfverzekerdheid is belangrijk. Het is heel ongemakkelijk om te kijken naar een zenuwachtige presentator die als een bange haas in de lens kijkt.

Betekent dat dan dat je super extravert moet zijn, of altijd in het middelpunt staat van de belangstelling? Absoluut niet.

Bekende Nederlanders

Hier wat voorbeelden van presentatoren waarvan je het niet verwacht, maar die in het dagelijks leven het liefste alleen op hun zolderkamertje zitten:

  • Giel Beelen
  • Arie Boomsma
  • Fred van Leer
  • Bart

Maar hoe ben je dan jezelf tijdens presentaties en straal je die zelfverzekerdheid uit? Het belangrijkste, doe net alsof de lens je allerbeste vriend is. Stap af van het gevoel dat je aan het presenteren bent, ga lekker ontspannen jouw verhaal vertellen.

Presentatie Oefening vereist

En dit vereist oefening. Neem jezelf op, kijk jezelf terug en schrijf op wanneer je echt als jezelf overkomt en wanneer je te veel je best aan het doen bent.

En durf lekker fouten te maken. Perfectie is saai, en in de imperfectie zien we vaak pas ECHT wie jij bent. En dat willen we dus!

Dus ga lekker presenteren, ga oefenen, wees jezelf. Zeg nooit meer dat jij niet gemaakt bent voor de camera, want nu weet je. Dat is bullsh*t.

>