fbpx

Jezelf presenteren: waar moet je naar kijken? (Tim Hofman doet het zo)

geschreven op 22/02/2022

Als jij wel iets hebt gepresenteerd hebt dan weet ik zeker dat jij één van deze twee dingen doet.

Nummer 1: Of je kijkt lekker naar jezelf in je mobiele telefoon en dus NIET naar de kijker.
Of nummer 2: Er is je verteld dat je in de lens moet kijken en je hebt een soort spookachtige staar.

Mits je wilt overkomen als ofwel een enorme narcist dan wel een creapy stalker… dit moet je NIET doen.

Waar moet je kijken tijdens het presenteren?

In deze blog ga ik je laten zien waar je wel moet kijken tijdens een presentatie op een camera. Dat kan zijn als je een video moet presenteren, een livestream of een webinar. Dat is namelijk bij iedereen anders en geloof me, daar wil je helemaal niet mee bezig zijn als je presenteert.

Inlevingsvermogen

Wat je nodig hebt bij het presenteren voor camera is een beetje fantasie en inlevingsvermogen. Zo’n lens waar je dan naar toe kijkt is niet een stukje glas, nee dit is een persoon die naar jouw video kijkt. Het is een echt persoon die terugkijkt. Alleen voor jou is het iemand die jou zonder knipperen aanstaart, maar daar moet je jezelf even overheen zetten.

De truc is nu om tegen die persoon, die je je net hebt ingebeeld net zo te praten als dat je dat met een echt persoon zou doen.

En dan misschien een gekke vraag, maar als jij een biertje gaat drinken met je beste vriendin of maatje, kijk jij dan die persoon zonder knipperen onafgebroken aan? Ik hoop het niet.

Wegkijken tijdens het presenteren

Misschien heb je er nooit zo over nagedacht, maar als jij met iemand praat dan kijk je af en toe iemand aan en soms kijk je even weg om na te denken of gewoon omdat er iets gebeurt. Dat is heel naturel, persoonlijk, maar niet intimiderend. Als je dit voor elkaar kunt krijgen bij een presentatie op camera, zit je goed.

Conclusie

Dus: Kijk in de lens, maar wees zeker niet bang om af en toe even weg te kijken, zoals je dat ook in het dagelijks leven doet. Niet staren, niet naar jezelf kijken,... en dan kan je eigenlijk niet zoveel fout doen.

>