fbpx

Jezelf presenteren, hoe doe je dat?

geschreven op 10/03/2021

Jezelf presenteren is tegenwoordig dagelijkse kost. We presenteren ons onder meer via social media en bijvoorbeeld tijdens het videobellen of in online meetings. Wil jij tips voor hoe je jezelf het beste kunt presenteren? Bij Leermij.com help ik je graag en ontvang je tips en tricks van ervaren professionals.

Tips om jezelf als professional te presenteren

Even voor de duidelijkheid: met presenteren over jezelf bedoel ik: over jezelf vertellen tijdens een presentatie: Wie ben je, wat doe je en waarom ben ik hier?

Hoe presenteer je jezelf nu zo dat je krachtig overkomt en nog wel het belangrijkste: dat mensen je zullen onthouden tijdens, maar ook na je presentatie? Ik geef je graag enkele tips mee die je leert in onze cursus:

jezelf presenteren

Tip 1: Hou het kort en bondig

Hoe vaak heb jij je al geërgerd aan mensen die heel lang de tijd nemen om zichzelf voor te stellen. Dat zijn vaak mensen die het heerlijk vinden om over zichzelf te praten. Wees niet die persoon.

In mijn geval zeg ik vaak:

“Ik ben Bart en met mijn bedrijf Grow Media helpen we bedrijven en stichtingen groeien d.m.v. video.”

Ik vertel dan vaak een kort verhaaltje dat meteen veel over mij zegt en wat mensen zullen onthouden. En dat is direct ook tip nummer 2:

Tip 2: Vertel een kort verhaal over jezelf

Storytelling is essentieel. Ook in zoiets ogenschijnlijks onbenulligs als het "jezelf presenteren". Mensen onthouden verhalen en zullen dus ook jou niet zo snel vergeten als je een goed verhaal weet te vertellen. Idealiter heeft dit verhaal te maken met jouw persoonlijkheid en met hetgeen jij voor staat. Mensen zullen jou vervolgens veel serieuzer nemen. Maar ja, makkelijker gezegd dat gedaan: Welke verhaal moet je dan vertellen?

Stel ik zou mezelf aan jou moeten presenteren in een meeting waarin ik onze cursus ‘Presenteren’ zou pitchen, dan zou ik bijvoorbeeld het volgende verhaal kunnen vertellen:

"In 2011 werd ik als broekie van 24 voor de leeuwen gegooid. Ik moest elke dag voor 500 duizend mensen een live programma presenteren op NET5. Ik had wat screentests goed gedaan en de mannen in pakken hadden het volste vertrouwen in mij. Maar ja, ik had nog nooit autocue gelezen, ik had nog nooit live televisie gemaakt en ik kende de druk niet van het moeten presenteren voor een camera.

Dit ging ook absoluut niet goed. Ik was veel te nerveus, was mezelf niet en voelde me een robot die een tekstje aan het oplezen was. De reacties op social media waren dan ook niet mals: "Wat doet die mafkees met dat haar van Jeroen Pauw daar?!" en "wat is dit slecht zeg" moest ik elke dag op Twitter lezen.

Je kunt je voorstellen dat het er de volgende dag niet bepaald makkelijker op werd. Als ik toen wat lessen had gehad, tips over hoe ik moest lezen, hoe ik moest staan en hoe ik mezelf kon moeten blijven, dan had me dat zo ongelooflijk veel stress gescheeld. Die ervaringen van toen hebben me wel iets geleerd: ik wil andere presentatoren die lessen en tips geven, zodat zij niet dezelfde fouten hoeven te maken als ik toen. Van het helpen van andere ondernemers krijg ik pas écht energie.

Tip 3: Presenteer jezelf met energie

In plaats van achterover gezakt “Hallo, ik ben Bart van leermij.com waar we ondernemers en professionals… blablabla” te zeggen, is het een goed idee om jezelf even “aan te zetten”. Meer energie te geven dan hoe je per sé voelt. Niet overdreven blij, maar gewoon jouw current state of mind, plus net een tikkie meer. Dan is fijn en energiek om naar te kijken.

jezelf presenteren

Kom erachter hoe jij jezelf het best presenteert

Hoe presenteer jij jezelf? Ga jij nu ook een anekdote vertellen als jij jezelf gaat voorstellen? Kom erachter hoe je jezelf het best kunt presenteren met onze tips. In onze workshops geven we je graag de nodige tools om zelfverzekerd en professioneel over te komen, zowel offline als online, bijvoorbeeld op social media. Bekijk onze academy om de cursussen te ontdekken.

>