fbpx

7 Presentatie Tips voor Ondernemers

geschreven op 24/02/2021

In bovenstaande video en in dit artikel geef ik je 7 presentatie tips die jouw video’s direct vele malen beter gaan maken. Komen ze:

Tip 1: Leer je tekst niet letterlijk uit je hoofd

Leer niet letterlijk lappen tekst uit je hoofd. Dat is simpelweg heel erg moeilijk. Onthoud in plaats daarvan kernwoorden. Woorden volgen wel, je weet wel wat je wilt vertellen. Beginnende presentatoren klinken vaak als een robot als ze teksten 1 op 1 moeten onthouden en vertellen. Je raakt daarbij ook snel in de stress als je net een zin iets anders zegt, als dat je hem onthouden hebt.

Tip 2: Gebruik niet meteen autocue

Dit is echt een tool voor de wat meer ervaren presentator. 80% van je communicatie is non verbaal, 20% zijn maar die woorden. En geloof me, je bent als je begint met presenteren veel meer jezelf en leuker, zonder autocue. Wil je kosten wat het kost met een autocue presenteren? Bekijk dan de video die Eric hierover heeft gemaakt.

 Tip 3: De koning van de presentatie tips: Bepaal voor jezelf een duidelijk doel

Misschien wel één van de belangrijkste presentatie tips: Bedenk: Wat is mijn doel tijdens het presenteren? Wil je dat mensen "ja" zeggen op jouw salespitch? Wil je dat mensen de inhoud van je presentatie nooit meer vergeten? Is entertainen je doel? Het geeft je zoveel rust als je dit helder hebt voor jezelf. Ga met het doel in je achterhoofd de presentatie in, daar wordt hij veel krachtiger van.

Tip 4: Check je uiterlijk van te voren

Haal alle onzekerheden weg. Hoe zit je haar, zit je gulp dicht, zit je overhemd goed, etc. Als je dit niet checkt, dan ga je hier tijdens je presentatie over nadenken en dan ben je uit je concentratie. 

presenteren checkup spiegel

Tip 5: Wiebel niet op je benen. 

Voor jezelf en de kijker is dit wiebelen veel te onrustig. Ga op twee benen staan voor meer kracht en rust.

Tip 6: Verdeel je presentatie in stukken. 

Je hoeft niet alles in een keer te vertellen. Neem in alle rust alle losse stukjes op en monteer het aan elkaar in je videobewerkingssoftware. Dit scheelt je heel veel stress en het maakt je presentatie ook daadwerkelijk beter. Dit is een van die presentatie tips die heel logisch klinkt, maar heel weinig wordt gedaan en mega krachtig is.

Tip 7: Wees een beetje lief voor jezelf

Blaas jezelf niet op als je het even niet meer weet. Neem genoeg tijd voor je opnames, loop even weg als het even niet gaat en probeer het opnieuw. Hoe vaker ik iets opnieuw moet doen, des te meer ik mezelf hoor praten en hoe langer het duurt voordat het er goed op staat. Dit is heel normaal. Gun jezelf even een break.

Maar nu mijn vraag: Ga jij nu ook een anekdote vertellen als jij jezelf gaat presenteren? Laat het me weten onderin de comments. Volg je ons trouwens al op YouTube?

>