fbpx

10/03/2021

Jezelf presenteren, hoe doe je dat?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar anno 2021 is het "jezelf presenteren" dagelijkse kost geworden en dan vooral voor een camera tijdens het videobellen.

Maar ook straks als we weer menselijk contact mogen hebben dan moet jezelf vaak presenteren als ondernemer of professional. Hoe je dat nu het beste?

En even voor de duidelijkheid: met presenteren over jezelf bedoel ik: Over jezelf vertellen tijdens een presentatie: Wie ben je, wat doe je en waarom ben ik hier?

Hoe doe je dat nu zo dat je krachtig overkomt en nog wel het belangrijkste: Dat mensen je zullen onthouden tijdens, maar ook na deze presentatie.

Jezelf presenteren, 3 tips

Tip 1: Hou het kort en bondig

Hoe vaak heb jij je al geërgerd aan mensen die heel lang de tijd nemen om zichzelf voor te stellen. Dat zijn vaak mensen die het heerlijk vinden om over zichzelf te praten. Wees niet die persoon.

In mijn geval zeg ik vaak:

“Ik ben Bart en met mijn bedrijf Grow Media helpen we bedrijven en stichtingen groeien d.m.v. video.”

Ik vertel dan vaak een korte verhaaltje dat meteen veel over mij zegt en wat mensen zullen onthouden. En dat is direct ook tip nummer 2:

Tip 2: Vertel een kort verhaal over jezelf

Storytelling is essentieel. Ook in zoiets ogenschijnlijks onbenulligs als het "jezelf presenteren". Mensen onthouden verhalen en zullen dus ook jou niet zo snel vergeten als je een goed verhaal weet te vertellen.

Idealiter heeft dit verhaal te maken met jouw persoonlijkheid en met hetgeen jij voor staat. Mensen zullen jou vervolgens veel serieuzer nemen. Maar ja, makkelijker gezegd dat gedaan: Welke verhaal moet je dan vertellen?

Stel ik zou mezelf aan jou moeten presenteren in een meeting waarin ik onze cursus Presenteren zou pitchen, dan zou zou ik bijvoorbeeld het volgende verhaal kunnen vertellen:

"In 2011 werd ik als broekie van 24 voor de leeuwen gegooid. Ik moest elke dag voor 500 duizend mensen een live programma presenteren op NET5. Ik had wat screentests goed gedaan en de mannen in pakken hadden het volste vertrouwen in mij. 
Maar ja, ik had nog nooit autocue gelezen, ik had nog nooit live televisie gemaakt en ik kende de druk niet van het moeten presenteren voor een camera.
Dit ging ook absoluut niet goed. Ik was veel te nerveus, was mezelf niet en voelde me een robot die een tekstje aan het oplezen was. De reacties op social media waren dan ook niet mals: "Wat doet die mafkees met dat haar van Jeroen Pauw daar ?!" en "wat is dit slecht zeg" moest ik elke dag op Twitter lezen.
Je kunt je voorstellen dat het er de volgende dag niet bepaald makkelijker op werd. Als ik toen wat lessen had gehad, tips over hoe ik moest lezen, hoe ik moest staan, hoe ik mezelf kon moeten blijven, dan had me dat zo ongelooflijk veel stress gescheeld.
Die ervaringen van toen hebben me wel iets geleerd: Ik wil andere presentatoren die lessen en tips geven, zodat zij niet dezelfde fouten hoeven te maken als ik toen. Van het helpen van andere ondernemers krijg ik pas écht energie."

Tip 3: Presenteer jezelf met energie 

In plaats van achterover gezakt “Hallo, ik ben Bart van leermij.com waar we ondernemers en professionals… blablaba” te zeggen, is het een goed idee om jezelf even “aan te zetten”. Meer energie te geven dan hoe je per sé voelt. Niet overdreven blij, maar gewoon jouw current state of mind, plus net een tikkie meer. Dan is fijn en energiek om naar te kijken.

Maar nu mijn vraag: Ga jij nu ook een anekdote vertellen als jij jezelf gaat presenteren? Laat het me weten onderin de comments.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Start hier met onze gratis Masterclass presenteren voor camera

Leer binnen 12 minuten hoe je zelfverzekerd voor camera presenteert

>